Uue käsitööõpetaja koolitamine

Algusest peale kõikide õmblustööde juures on minu kõrval olnud tubli õpilane Jill Daluz. Jilli ema on õmbleja ning tema käest on ta selle õmbluspisiku külge saanud. Kogu töö protsess otsast lõpuni pakub talle alati huvi ja üleüldse on ta väga tore, töökas ja kohusetundlik inimene. Ta on juba piisavalt kogenud, et võiks ka teisi kohalikke juhendada, kui mina tagasi kodumaale suundun. Rääkisime Jilliga ja ta on selle ideega ka nõus. Kui mingeid töid tulevikus tuleb, siis tema koolitab ja juhendab teisi naisi.

Mina ja Jill põlle lõigete kallal tegutsemas

Mina ja Jill põlle lõigete kallal tegutsemas

Sellega seoses korraldasime treeningnädala – kutsusime uusi õpilasi keskusesse ning näitasime neile erinevaid õmblemistehnikaid –  kuidas õmmelda taskuid, lukke, lihtsama lõikega põllesid ning kotte. Esimesel päeval oli õpilaste seas ka kaks noormeest. Neile väga meeldis õmmelda ning huvitav oli vaadata, kuidas nad õhinaga asja kallal on. Teisel päeval nende huvi aga rauges, kuna külas oli koolikokkutulek, ning nad arvasid, et seal on ilmselt põnevam olla 😀 Sellegipoolest on mul hea meel, et nad kätt proovisid. Ühel noormehel tulid väga sirged ja täpsed õmblused. Taoliste töötubadega on siinmail natukene raske, sest inimesed ei ole huvitatud uute oskuste omandamisest, kui neile selle eest ei maksta – kõik on raha taga kinni. Uued oskused on aga palju väärtuslikumad, eriti kui nad saavad neid ka tulevikus kasutada, kuid seda on neile pisut raske selgitada. Sellegipoolest saime mõned õpilased kohale ning kõigile väga meeldis.

Erinevate tehnikate harjutamise mõttes õmblesime ka sellised põlled valmis.

Erinevate tehnikate harjutamise mõttes õmblesime ka sellised põlled valmis.

Üks tore õpilane oma uue isetehtud kotiga, kes ei karda kaamerat :)

Üks tore õpilane oma uue isetehtud kotiga, kes ei karda kaamerat 🙂

Esimesed katsetused masina taga

Esimesed katsetused masina taga

 

 

Esimesed põlled, neid on ilmselt plaanis hakata rohkem õmmelda, et hotellidele ja kohvikutele edasi müüa. Muidugi ühevärvilisest materjalist :)

Sellise lihtsama lõikega põllesid on ilmselt plaanis hakata rohkem tootma, et hotellidele ja kohvikutele edasi müüa. Muidugi ühevärvilisest materjalist, kuhu oleks ka võimalik logo peale trükkida 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 
Jill saab väga kenasti õpetamisega hakkama ning õpilastel on ka mugavam, kui keegi kohalikku keelt kõnelev neid juhendada oskab. Tundub, et Jillile endale ka meeldib õpilastega tegeleda 🙂
Viimastel nädalatel aitan veel Jilli lõigete konstrueerimisega, sest sellega on tal veel raskusi. Õmmelda ta oskab ja mõtleb ilusti peaga kõigele kaasa, kuid lõikeid tehes vajab ta veel pisut abi.
Viimaste nahakatete lõigete tegemisel lasin temal suurema osa ära teha, et ta oskaks igasugu erinevate mõõtudega arvestada. Kotte oskab ta ka juba ise otsast lõpuni õmmelda, seega loodan, et tal sujub siin edaspidi kõik hästi 🙂

Meie kunstnahast madratsikatted on kõik lõpuks valmis saanud. Siin ka mõned pildid päevitustoolidest

Meie kunstnahast madratsikatted on kõik lõpuks valmis saanud. Siin ka mõned pildid päevitustoolidest. Fotod: Toomas Tartes, kes juhuslikult viibis ka Andas ja oli nõus tootefotosid pildistama. Aitäh Toomas! 🙂

 

_D5A7612 _D5A7616

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eesti aregokoostoo

Projekti kaasfinantseerib EV Välisministeerium humanitaar- ja arenguabivahenditest.

Our Mission

ANDAKIDZ is bringing joy to the children of Anda.

ANDAKIDZ provides goods and services through the local community that will improve the lives of children in the poorest families and ultimately reduce childandakidz.orgi just added you as admin on andakidz